Konsten och Konstnärerna
i Baskemölla förr och nu

Författare: Jan Garpenhus

Konstnärerna Galleri Tjörnedalagården ÖSKG


Hmay2.JPG (17126 bytes)

Henry Mayne, Motiv från Baskemölla hamn, 1940-tal

Det var många konstnärer som besökte och uppehöll sig i Baskemölla under korta sommarmånader.
Bland de mest kända var
August Hagborg (1852 – 1921),
Gösta Adrian Nilsson även titulerad GAN, (1884 – 1965),
Gottfrid Olsson (1890 – 1979)
Edvin Ollers (1888 – 1959) och
Svante Bergh
(1885 – 1946) för att nämna några.
Beträffande Svante Bergh, köpte han ett hus vid Tjörnedalavägen mitt emot "skoltomten". En idag mera känd konstnär Rolf Ahlberg (1932 - ), sprang där som barn och lärde sig måla.

tn_rolf.gif (24304 bytes)
Rolf Ahlberg

Rolf Ahlberg fann så småningom sin egen stil med viljan och galenskapen som de verkliga drivkrafterna. Efter en kort tid i Danmark och Malmö för konststudier, återvände Ahlberg och har förblivit Baskemölla trogen. Rolf Ahlberg har sagt bl a. "Jag väntar på de förlösande ögonblicken när allting släpper och penseln går sin egen väg över duken. Ta motivet med flygeln under en svävande mås, t ex. På den duken kämpade jag länge och väl med ett havsmotiv. Men det stämde inte, jag kände mig otillfredsställd och i disharmoni med färger och pensel. Ur denna inre brottningsmatch växte så till slut något annat fram., och det kändes rätt", vidare: "Jag vill ha sagt någonting, som prästen som varje söndag går upp i predikstolen för att förklara Gud. En omöjlighet. På samma sätt försöker jag varje gång ge en liten bit av förklaringens ljus. Men aldrig nå själva sanningen, det kan ingen. Jag prövar möjligheten".

| upp |

Galleri

 

Johjo1.JPG (48649 bytes)
Johan Johansson, Sommarbild över Löderups strandbad, 1930-tal.

 

 

 

 

 

 

Eugens-hamn.JPG (10027 bytes)
Simrishamns hamn, målad av prins Eugen

 

 

 

 

 

 

Hagb-flicka.JPG (13566 bytes)      Hagb-strand.JPG (7410 bytes)
Fiskarkvinna och Strandbild, båda målade av August Hagborg.

 

 

 

| upp |

 

TJÖRNEDALAGÅRDEN

tjornedala.gif (103734 bytes)

Stiftelsen Tjörnedalas vänner.

Tjörnedalagården är byggd på 1850 talet. Den ursprungliga gården var byggd i slutet av 1700-talet och låg ca 200 meter norr om den nuvarande. Tyvärr eldhärjades gården och den brann ner till grunden. Man byggde upp en ny och fick till sitt utseende ett typiskt österlenskt, dvs en fyrlängad gård med stenlagd gårdsplan. När jordbruket lades ner under 1950-talet köptes gården av familjen Ehrenberg i Simrishamn. Sedan hamnade gården i Skånes Hushållningssällskap och drevs av familjen Henneryd. Gården köptes därefter av Stiftelsen Tjörnedalas vänner och Simrishamn kommun. Gården restaurerades med hjälp av bidrag från bl a familjen Craaford och en mängd företag på Österlen. Idag drivs gården av Stiftelsen Tjörnedalas vänner och Östra Skånes Konstnärsgilles (ÖSKG)  hyr i sin tur större delen av gården för utställningsverksamhet, som blivit en, särskilt under Konstveckan, välbesökt utställningslokal.

 

tjorne3.gif (79688 bytes)

| upp |


ÖSKG

Det började 1968. En handfull konstnärer bestämde sig för att öppna sina ateljéer under pingsten. Sex år seanre hade pingstrundan växt till en påskrunda med över 60 konstnärer. ÖSKG ska tillvarata medlemmarnas konstnärliga intressen, värna om kulturlivet samt anordna en gemensam konstvecka under påsken. Den konstnär som är yrkesverksam och mantalsskriven i östra Skåne får ansöka om medlemsskap. Intagning sker vartannat år. Då granskar en jury bestående av tre personer alla ansökningar. Juryn byts ut efter varje antagningstillfälle.

- ÖSKG ska stå för kvalitet. Det är viktigt för vår överlevnad, säger ordföranden glasblåsaren Anders Wingård.Idag finns ca 120 medlemmar. De flesta konstnärliga områden är representerade. Skulptörer, målare, textilkonstnärer, glasblåsare, silversmeder, keramiker, grafiker, konstsmeder, trä- och datakonstnärer samlas några gånger om året till möten och väljer styrelse och ordförande. Samtidigt passar man på att umgås, för ÖSKG har även en social funktion. Konstnärer har sällan några arbetskamrater och när sommargästerna har åkt hem och vintervinden gör det svårt att hålla varmt i ateljén kan det vara skönt att veta att man inte är ensam, det finns andra i samma situation.

ÖSKG bjuder hem publiken vilket lett till att många som skulle känna sig obekväma på ett galleri börjat titta på konst. När massor av folk går omkring bland färgklickar och stafflier i ett gammalt stall som har byggts om till ateljé så blir allt lite mer avslappnat. Kanske kan man rentav få en pratstund med konstnären själv. Idén är faktiskt så bra att många har härmat den. Det kommer myhcket ofta studiebesök till ÖSKG. Och numera finns det konstrundor i nordvästra Skåne, Oslo, Köpenhamn, Bohuslän och Dalarna.

| upp |

Copyright © 1998 [BaskeLasse produktion]. All rights reserved.
Uppdaterad: november 13, 2001.